• Kategorija objave:Novosti
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler susreo se u Mostaru s predstavnicima Vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije. Uz niz otvorenih tema, naglasak razgovora bio je na obvezama koje stoje pred HNŽ-om u smislu pružanja potpore europskomu putu Bosne i Hercegovine te uspostavljanju Ureda za borbu protiv korupcije na županijskoj razini.

– Razgovarali smo o tomu što se događa na razini EU u procesu proširenja, kao i dodatnoj pomoći zemljama ovoga prostora. Ovaj je tjedan iznimno bitan jer imamo summit 27 zemalja članica i šest zemalja sa zapadnoga prostora Balkana, među kojima je i BiH, kao i sastanak lidera na kraju tjedna, otkud očekujemo dobre vijesti što se tiče europskoga puta BiH. Razgovarali smo i o dodatnoj financijskoj i materijalnoj pomoći za ovo podneblje, u sklopu Plana za rast i razvoj čija je vrijednost šest milijardi eura – kazao je Sattler, istaknuvši važnost županija na putu BiH prema EU.

– Jasno je kako proces proširenja ne će biti uspješan ukoliko ne bude snažnoga angažmana različnih razina vlasti, u čemu županije igraju veliku ulogu. Zato danas i jest glavni fokus naših razgovora na obvezama županija, s posebnim naglaskom na gospodarstvo. HNŽ može biti super-županija, super-regija, na ime bogomdanih prirodnih ljepota i potencijala, potencijala za zelenu energiju. Posebno smo razgovarali o tomu kako možemo osigurati da ti kapacitetu budu i iskorišteni, poglavito kada govorimo o energetici – dodao je Sattler, dotaknuvši se i turizma za čiji potencijal smatra kako je nedostatno iskorišten.

– EU je najveći investitor u BiH, najveći trgovinski partner i nastavit ćemo tako raditi. Brojna su ulaganja, vrlo je važan koridor Vc, a sve to pokazuje kako za BiH Europska unija nema alternativu. Spremni smo ulagati i u druge oblike snaženja povezanosti. Zračna luka Mostar također je nedostatno iskorištena i držim kako se tu može učinit više toga. Pružili smo savjet i financijsku pomoć da se uradi jedna studija izvodljivosti. Također, važno je uspostaviti Ured za borbu protiv korupcije. Važno nam je da BiH ispuni svoje obveze, posebice što se tiče osnovnih sloboda. Ljudi imaju pravo u potpunosti uživati svoja osnovna ljudska prava, pravo o udruživanju i okupljanu. Od predsjedatelja Skupštine i od predsjednice Vlade HNŽ-a dobio sam uvjerenje kako će Ured za borbu protiv korupcije biti ustrojen i to je izuzetno bitno – zaključio je voditelj Izaslanstva EU u BiH.