• Kategorija objave:Novosti
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja

Na današnjoj, šestoj izvanrednoj, sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije zastupnici su usvojili bez uloženih amandmana Izmjene i dopune Proračuna HNŽ za 2020. godinu u iznosu  249.358.355,68 KM.

Globalni problemi sa korona virusom (COVID-19), koji je proglašen i pandemijom, poharali su  svjetsko gospodarstvo a negativne posljedice se značajno osjećaju i u Bosni i Hercegovini, kao i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Ostvarenje prihoda od početka pandemije je značajno smanjeno u odnosu na iste mjesece prošle i pretprošle godine. Smanjenja su evidentna na poreznim prihodima i to u svim grupama. Najveće smanjenje je zabilježeno kod izravnih poreza (prihoda od dobiti i prihoda od dohotka) i prihoda od neizravnih poreza.

U Izmjenama i dopunama Proračuna korigirani su planirani prihodi do kraja godine na osnovu izvršenja za prva četiri mjeseca i prve polovice petog mjeseca tekuće godine.

Planirano je povećanje prihoda od 19,8 mil. KM po osnovu aranžmana BiH sa MMF u svrhu prevencije i saniranja posljedica pandemije COVID-19.

Najznačajnija smanjenja prihoda su:

prihodi od poreza na dobit poduzeća smanjeni su za 7,95 mil. KM;

prihodi od poreza na dohodak smanjeni su za 1,5 mil. KM;

prihodi od neizravnih poreza koji pripadaju Županiji smanjeni su za 9,79 mil. KM;

Na većini pozicija rashoda u Izmjenama i dopunama Proračuna za 2020. godinu rađena su smanjenja koja su u ukupnom iznosu od cca. 9 mil. KM, izuzev pozicija rashoda koje se odnose na implementaciju Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom korona virusa (COVID-19) i potpori ekonomiji na području HNŽ.

U Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ za 2020. godine otvoren je novi ekonomski kod „Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – Fond za podršku gospodarskim subjektima“ u iznosu 8,8 mil. KM.

Predviđeno je i subvencioniranje kamata za kredite privrednim društvima, a na osnovu sporazuma Vlade HNŽ i Razvojne banke F BiH.

Poslanici su usvojili bez amandmana i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o izvršenju Proračuna HNŽ za 2020. godinu, koji omogućuje realizaciju Izmjena i dopuna Proračuna i Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom korona virusa (COVID-19) i potpori ekonomiji na području HNŽ.