• Kategorija objave:Novosti
  • Vrijeme čitanja:1 min. čitanja

Glavne teme sastanka bile su završetak konstituiranja Skupštine Hercegovačko – neretvanske županije/kantona, te pregovori oko uspostavi izvršne vlasti u Županiji/Kantonu. Istaknuta je potreba da se ova pitanja što prije riješe kako bi se nastavilo sa neophodnim reformskim procesima u oblastima iz nadležnosti Županije/Kantona.

Špago i Ozkaptan su razgovarali o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u Županiji/Kantonu, kao i o izboru i imenovanju Ravnatelja policije HNŽ/K, te o mogućim posljedicama po sigurnost zbog neimenovanja ravnatelja.

Usuglašen je stav da Vlada HNŽ/K treba što prije imenovati vršioca dužnosti ravnatelja iz reda policijskih službenika koji ispunjavaju zakonske uvjete, te nakon konstituiranja Skupštine HNŽ, potrebno je pokrenuti proceduru za izbor i imenovanje Neovisnog odbora za izbor i reviziju, koji bi proveo i okončao proceduru izbora ravnatelja, što bi omogućilo i rješavanje i drugih otvorenih pitanja u oblasti sigurnosti.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o drugim pitanjima koja su u fokusu Misije OSCE, a odnose se na borbu protiv korupcije, prosvjete i položaj mladih, te pitanje stvaranja uvjeta za održavanje lokalnih izbora u Gradu Mostaru.