• Kategorija objave:Novosti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerif Špago je 22.03.2021. godine ugostio veleposlanicu Njemačke u Bosni i Hercegovinu Nj. E. Margret Uebber.

Špago se zahvalio na pojesti te je u razgovoru Margret Uebber upoznao o trenutnom stanju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji s posebnim naglaskom na epidemiološku situaciju.

Kazao je kako su organi HNŽ  u 2020. godini pravovremeno reagirali, donijeli potrebne mjere te usvojili Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom korona virusa (Covid-19) i podršci ekonomiji na području HNŽ koji je za cilj imao financijsku pomoć svim gospodarskim subjektima kojima je bio zabranjen rad nakon početka pandemije.

Posebno je istakao da je zdravstveni sustav u HNŽ, iako izuzetno preopterećen, uspio osigurati neophodnu razinu zdravstvene zaštite, te će i u sadašnjoj situaciji povećanog broja oboljelih uz angažiranje svih drugih nadležnih organa staviti pod kontrolu pandemiju korona virusa.

U kontekstu posljedica pandemije COVID-19, turističko gospodarstvo trenutno je najugroženije imajući u vidu da je minimalan broj posjeta u odnosu na period prije pandemije kao i to da se veći dio zaposlenih nalazi u turističkom sektoru.

Špago je kazao kako je pozitivno to što je na području Županije trenutno aktivno više projekata iz oblasti cestogradnje te što se implementirao projekat izgradnje Vjetroparka „Podveležje“.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom navedenog projekta koji je implementiran pomoću sredstava Njemačke razvojne banke (KfW) te su izrazili nadu kako će se nastaviti projekti iz oblasti obnovljivih izvora energija kao što su voda, vjetar i sunčeva energija.

Ambasadorica Uebber izrazila je zadovoljstvo održavanjem izbora u Gradu Mostaru i izrazila nadu kako će Gradonačelnik i Gradsko vijeće započeti i realizirati aktivnosti koje će u konačnici doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu u Mostaru te unaprijediti kako međusobno povjerenje građana tako i povjerenje u institucije Grada Mostara.