• Kategorija objave:Novosti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja

Na sastanku u nastupnoj posjeti, koji se održao danas u prostorijama Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, predsjedavajući Džafer Alić zajedno sa zamjenicima predsjedavajućeg Tomislavom Martinovićem i Vesnom Saradžić razmijenili su ključne informacije s ambasadorom Kraljevine Nizozemske, Nj.E. Henkom van den Dool-om. Glavne teme razgovora obuhvatile su pitanja bilateralne saradnje između dvije zemlje, kao i potencijalna područja za unapređenje saradnje na političkom, ekonomskom i kulturnom planu.

Ambasador je izrazio  zadovoljstvo susretom s rukovodstvom Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona te istakao važnost jačanja veza između Nizozemske i Bosne i Hercegovine. Naglasio je da su dijalog i saradnja ključni za izgradnju stabilnosti i prosperiteta u regiji, te je podržao napore kantonalnih vlasti u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Alić, Martinović i Saradžić su istakli važnost ovakvih susreta u jačanju međunarodnih veza i izrazili zahvalnost ambasadoru Henk van den Doolu na podršci i posvećenosti poboljšanju saradnje između Bosne i Hercegovine  i Kraljevine Nizozemske, a koje se posebno odnose na Evropski put Bosne i Hercegovine. Istakli su kako bi postoji više područja na kojima bi se mogla ostvariti saradnja, a posebno se ističe sektor poljoprvirede gdje bi mogli primjeniti znanja i iskustva iz Kraljevine Nizozemske u domaćoj poljoprivredi.

Ambasador Henk van den Dool također je izrazio spremnost Kraljevine Nizozemske da podrži inicijative koje doprinose održivom razvoju Hercegovačko-neretvanskog kantona te istakao važnost jačanja saradnje u oblasti poljoprivrede, korištenja poljoprivrednih resursa pa i budući privredni rast.

Nakon konstruktivnog razgovora, predsjedavajući Alić istakao je važnost međunarodne podrške u jačanju regionalne saradnje te je izrazio spremnost za daljnje aktivno sudjelovanje u promociji dijaloga i zajedničkih interesa.