• Kategorija objave:Novosti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja

Na sjednici održanoj 22.02.2022. godine Skupština Hercegovačko-neretvanske županije-kantona je razmatrala Informaciju o stanju u zdravstvu u HNŽ-K i realizaciji Zaključaka Skupštine HNŽ-K koji su doneseni na prethodnoj tematskoj sjednici o zdravstvu.
Sjednici su pored zastupnika u Skupštini HNŽ-K i članova Vlade HNŽ-K, sudjelovali direktori i predstavnici svih zdravstvenih ustanova na području HNŽ-K kao i predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-K i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-K.
Kroz svoje diskusije poslanici su iskazali zahvalnost zdravstvenim radnicima koji su u proteklom periodu nadljudskim naporima, u pandemiji korona virusa održali zdravstveni sustav funkcionalnim.


Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-K dr Goran Opsenica u uvodnom obraćanju se osvrnuo na realizaciju Zaključaka Skupštine HNŽ-K iz prethodnog perioda, te je u izlaganju Informacije, između ostalog istakao kako je stopa zaposlenih u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji-kantonu za 53,5% viša od prosječne stope zaposlenih u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine, da je stopa zaposlenih u zdravstvu u odnosu na broj stanovnika u HNŽ-K najviša u F BiH, a što je jedno od pitanja koje treba detaljnije analizirati i poduzeti adekvatne mjere.
Kroz raspravu se posebno analiziralo financijsko stanje u zdravstvenim ustanovama na području Konjica u svjetlu nedavne blokade računa DZ Konjic i OB Konjic i potrebi iznalaženja rješenja za isto. Istaknuta je i potreba što bržeg donošenja Zakona na nivou FBiH o financijskoj konsolidaciji javno zdravstvenih ustanova.
Nakon višesatne rasprave, Skupština je zadužila Kolegij Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije-kantona da do sljedeće sjednice sačini prijedlog zaključaka baziranih na današnjoj diskusiji i iznesenim prijedlozima od zastupnika.