• Kategorija objave:Novosti
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja

Danas, 03.10.2023. godine, u velikoj dvorani Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije/kantona održana je sjednica Skupštine HNŽ/K. Sjednici su prisustvovali zastupnici u Skupštini, članovi Vlade HNŽ/K te drugi goste iz relevantnih sektora i institucija.

Zbog tehničkih problema između Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije/kantona i servera za screencasting i streaming provajdera nismo bili u mogućnosti u potpunosti realizirati video prijenos te je prijenos bio bez zvuka, uklanjanje navedenih tehničkih problema u toku. Duboko se izvinjavamo građanima i drugim licima koja su pokušala pratiti sjednicu putem youtube.

Zastupnicima su na početku sjednice imali priliku postaviti zastupnička pitanja i iznijeti inicijative koje se tiču ključnih pitanja za našu županiju-kanton. Ova poslovnička mogućnost omogućava zastupnicima Skupštine da aktivno sudjeluju u procesu donošenja odluka i da izraze zabrinutosti ili predlože mjere koje bi unaprijedile kvalitet života naših građana.

Rasprava na sjednici je nastavljena sa Izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj potpori obiteljima s djecom, posebno na uvođenje novog prava na dječji dodatak za djecu s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom. Prema federalnom zakonu, uvjet za ostvarivanje prava na dječji dodatak bilo je da ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog kućanstva ne prelaze 40% najniže prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine. Međutim, Zakon donosi dodatnu potporu, omogućavajući svoj djeci s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom da ostvare pravo na dječji dodatak bez obzira na visinu prihoda zajedničkog kućanstva.

Također, raspravljalo se o jasnijem reguliranju uslova za ostvarivanje prava na novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji, što je također obuhvaćeno predloženim izmjenama i dopunama Zakona. Financiranje ovih promjena predviđeno je proračunom Hercegovačko-neretvanske županije-kantona u iznosu od 1.000.000,00 KM. Ove promjene odražavaju posvećenost Skupštine HNŽ/K unapređenju kvaliteta života obitelji s djecom u županiji-kantonu.

Usvojene su i dopune Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica u Hercegovačko-neretvanskoj županiji-kantonu, iz razloga usklađivanja sa federalnim zakonom koji je usvojen tokom prošle godine, uz dva amandmana zastupnika Olivera Solde i Armana Zalihića.

Ovim dopunama Zakona i podnesenim Amandmanima će se obezbijediti prioritet u zapošljavanju branitelja i članova njihovih obitelji te će se povećati egzistencijalna naknada sa dosadašnjim 5 KM po mjesecu na 6 KM po mjesecu.

Skupština Hercegovačko – neretvanske županije-kantona je sukladno svojim nadležnostima dala suglasnost na Prostorni plan Grada Čapljina, na osnovu člana 31. stav 8. Zakona o poljoprivrednom zemljištu HNŽ/K.

Zaključkom Skupštine dato je pozitivno mišljenje na Statut Zavoda za javno zdravstvo HNŽ/K, ovim Statutom usklađuje se organizacija i poslovanje Zavoda za javno zdravstvo HNŽ/K sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donesenim na osnovu ovog zakona.