• Kategorija objave:Novosti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog županije/kantona Šerif Špago i članovi Povjerenstva za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine HNŽ/K Mejrima Hasić i Amir Šelo održali su sastanak sa šefom Ureda OSCE u Mostaru Ioannis Piliouris te članicom tima za obrazovanje Sanjom Arapović.

Tema sastanka je bila angažman OSCE-a u pitanjima obrazovanja i saradnja sa relevantnim institucijama u HNŽ/K, posebno sa skupštinskim Povjerenstvom za obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

Predstavnici OSCE su prezentovali izvješće koje je Misija radila, a odnosi se na probleme u sustavu obrazovanja u HNŽ/K, posebno za praksu postojanja „dvije škole pod jednim krovom“ . U izvješću su predložene i neophodne mjere za rješavanje navedenog problema..

Predsjedavajući Špago i članovi Povjerenstva su potencirali neophodnost donošenja novih zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju kao prvom koraku u unaprjeđenju stanja u ovoj oblasti, te potrebi neophodne koordinacije između nadležnih županijskih/kantonalnih organa i jedinica lokalne samouprave u rješavanju pitanja koja su navedena u Izvješću Misije OSCE-a.

Također je istaknuta potreba za nastavak  saradnje između Skupštine HNŽ/K i Ureda OSCE-a u Mostaru  s posebnim naglaskom na teme kao što su obrazovanje i borba protiv korupcije.